Εκδήλωση από τους Σπορίτες

Στα πλαίσια των δράσεων του Άξονα 7 με τίτλο «Σχολείο και κοινότητα» που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Ε. Κοκοβίδου, Μ. Μανάκα, Στ. Μαρίνο, Θ. Μυλωνόπουλο και συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον & Yγεία», επισκέφθηκαν το σχολείο μας σήμερα, 25 Απριλίου  2024, μέλη των Σποριτών Ροδόπης. Πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα, που στόχο έχει την προστασία και διατήρηση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών. Βασική τους δράση είναι η δωρεάν διανομή σπόρων και φυτών σε ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και να συμβάλλουν στη διατήρησή τους .

Ο υπεύθυνος, κ. Δομπάζης Νίκος, παρουσίασε στους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου του σχολείου μας το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο της εθελοντικής τους ομάδας, ενημερώνοντας και θέτοντας σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με έννοιες όπως «παραδοσιακή και υγιεινή διατροφή», «αειφορία των τοπικών κοινωνιών» και «μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος». Περιέγραψε την αξία καθώς και τα σημαντικά οφέλη της διατήρησης των παλιών/ παραδοσιακών ποικιλιών στις μέρες μας αλλά και τη σημασία της καλλιέργειάς τους στον προσωπικό μας κήπο ώστε να τρεφόμαστε υγιεινά, απολαμβάνοντας την αυθεντική μυρωδιά και τη γεύση των αγνών λαχανικών. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά της ομάδας τονίστηκε ότι είναι η μη διατήρηση των σπόρων από τους ανθρώπους που τους λαμβάνουν. Στο τέλος της παρουσίασης, συζητήθηκαν απορίες που προέκυψαν από τους μαθητές μας για τις δράσεις των Σποριτών, τα είδη των σπόρων των παραδοσιακών ποικιλιών που έχουν συγκεντρώσει αλλά και τους τρόπους καλλιέργειάς τους με φυσικά λιπάσματα.

Οι Σπορίτες Ροδόπης συνεργάζονται με πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάθε Απρίλη διοργανώνουν μια εκδήλωση, κατά την οποία μοιράζουν δωρεάν φυτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Φέτος, η εκδήλωση θα λάβει μέρος το Σάββατο, στις 27 Απριλίου 2024, στο πάρκο του Θερινού Θεάτρου Κομοτηνής, στις 17.00.

Ευχαριστούμε θερμά τους Σπορίτες Ροδόπης και τον κ. Δομπάζη και ελπίζουμε η παρουσία τους να συνέβαλε στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών μας και στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την καλλιέργεια και διατήρηση των παραδοσιακών, τοπικών και μη, ποικιλιών λαχανικών.

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.