ΕΚΔΡΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΒΕΡΓΙΝΑ

Στις 12 και 13 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδρομή μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα.  

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου, μετά την άφιξή μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και πήραν μέρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση, τις Κάρτες Επίσκεψης στο Μουσείο. Χωρίστηκαν σε ομάδες, παρατήρησαν και φωτογράφισαν αντικείμενα του μουσείου και στη συνέχεια κάθε ομάδα αφηγήθηκε μια ιστορία αξιοποιώντας τις πληροφορίες και τις εικόνες από τις κάρτες.

Δεύτερος σταθμός ήταν το ΜΟΜus, Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση «Nelly’s» και να γνωρίσουν το έργο μιας σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου, της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη. Η υπεύθυνη του μουσείου εξήγησε στους μαθητές ποιες αισθητικές τάσεις υιοθέτησε η δημιουργός και με ποιες φωτογραφικές τεχνικές πειραματίστηκε, ώστε να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του έργου της. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη δημιουργό, ζωγραφικά της έργα, αλλά και να δουν μέρος του φωτογραφικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσε. 

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες περιπλανήθηκαν στη φαντασία ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, του Σαλβαντόρ Νταλί, με την επίσκεψή τους στη ψηφιακή έκθεση, Dali cybernetics,The immersive experience . Οι μαθητές βίωσαν μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας εμπνευσμένης από το έργο και τη ζωή του Νταλί σε ένα ψηφιοποιημένο περιβάλλον. Ταξίδεψαν στα έργα του καλλιτέχνη μέσω προβολών σε τεράστιες οθόνες και διερωτήθηκαν για τη σχέση τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του Νταλί. Τέλος ζωγράφισαν οι ίδιοι επάνω στο έργο «Η Γαλάτεια των σφαιρών» και ένιωσαν έστω και για λίγο καλλιτέχνες. 

Η πρώτη μέρα της εκδρομής τελείωσε με την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης στο θέατρο «Παράθλαση». Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ένα από τα τρία εγκλήματα της θεατρικής σειράς μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα». Η υπόθεση του θεατρικού έργου «Η άγνωστος του τραίνου» συνεπήρε τους μαθητές, οι οποίοι ενθουσιασμένοι παρακολουθούσαν την παράσταση αναζητώντας τον δολοφόνο. 

Το Σάββατο, 13 Απριλίου, επισκεφτήκαμε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους Βασιλικούς Τάφους και στην Έκθεση Θησαυρών από τον φιλόλογο και συνοδό της εκδρομής κ. Τζελέπη Δημήτρη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια εξαιρετική παρουσίαση της ιστορίας των Βασιλικών Τάφων. Ο κ. Τζελέπης εστιάζοντας στα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τη σπουδαιότητά τους από άποψη ιστορική αλλά και καλλιτεχνική. Στη συνέχεια η περιήγηση στους χώρους του Κεντρικού Μουσειακού Κτιρίου τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα κτερίσματα από τους τάφους και άλλα ευρήματα από τις αρχαιολογικές  ανασκαφές, ώστε να εμπλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις.  

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στην πόλη της Βέροιας, όπου μαθητές και μαθήτριες βρέθηκαν σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, και είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν από κοντά μια Λειτουργία καθολικών. 

Συνοδοί εκπαιδευτικοί της εκδρομής ήταν οι υπεύθυνοι καθηγητές του πολιτιστικού προγράμματος Ιστορία και Λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη. Συγκεκριμένα οι φιλόλογοι, Βλαχοπούλου Αθανασία, Σταματοπούλου Χριστίνα και Τζελέπης Δημήτρης.  

Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.