Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη 2022
Την Παρασκευή 1 Απριλίου και το Σάββατο 2 Απριλίου, τμήμα της Β’ λυκείου του σχολείου μας, 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Φιλελληνισμός και Απομνημονεύματα».
Είκοσι δύο μαθητές με τρεις συνοδούς καθηγητές επισκέφθηκαν την πόλη και αρχικά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την έκθεση «Φιλελληνισμοί, 1780-1860», στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».
Η έκθεση αυτή διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι φιλέλληνες είδαν την Ελλάδα – εικόνες και αναγνώσεις που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την πολιτισμική νεοελληνική ταυτότητα και διαμορφώνουν ακόμη και σήμερα το βλέμμα των ξένων προς τη χώρα.
Το βράδυ οι μαθητές μετέβησαν στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών για να παρακολουθήσουν το έργο «Προστάτες » του Μήτσου Ευθυμιάδη. Πρόκειται για μια σάτιρα, εμπλουτισμένη με 35 τραγούδια του Χρήστου Λεοντή , με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το ’21, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη . Το έργο φωτίζει, με έξυπνο χιούμορ και συμβολισμούς, τα ελαττώματα και τα προτερήματα του έθνους μας τα οποία παραμένουν διαχρονικά και τα συναντάμε και στη σύγχρονη κοινωνία.
Την άλλη μέρα οι μαθητές περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο, σε περιοχές όπως: Βαρδάρης, Λαδάδικα, Αριστοτέλους, Αγία Σοφία, Λευκός Πύργος.
Επισκέφθηκαν το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων που στεγάζεται στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Loustas Πορτρέτα», αφιερωμένη στο έργο του Κώστα Λούστα – ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πόλης αλλά και της Ελλάδας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 50 αντιπροσωπευτικά έργα από τη σειρά 80+1 Πορτρέτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης του Κώστα Λούστα, φιλοτεχνημένα την περίοδο 1991-1993.
Τέλος, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Tinkering – Μαστορεύω και μαθαίνω », το οποίο αφορά στη δημιουργία φυσικών αντικειμένων, χρησιμοποιώντας ποικίλα εργαλεία, υλικά, ιδέες και μεθόδους.