Συμμετοχή του 1ου Λυκείου στη Euroscola 2018

29497736_10216188986820241_8001607832900206592_n 29512728_2010691202585986_7119778391892251126_n 29527430_2009258839287919_344535395_o 29570903_923508467812356_4944979768308430772_n

Στο Στρασβούργο της Γαλλίας  βρέθηκε η 18χρονη μαθήτρια του Λυκείου μας,  Λία Γκαγκά για να λάβει μέρος στην ημερίδα Euroscola, που  διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη μοναδική εκπρόσωπο της Κομοτηνής, αλλά και του νομού Ροδόπης συνολικά, στη φετινή συνάντηση των νέων «ευρωβουλευτών» που  πραγματοποιηθηκε στις 22 Μαρτίου 2018.

Η μαθήτρια δηλώνει:

“Ήταν για εμένα μεγάλη τιμή, να βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά την Ελλάδα. Γύρω στις 8.30π.μ. κάθε ομάδα (όλες είναι 24μελείς) με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών – συνοδών τους, φθάνουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου τους εξηγούν το πρόγραμμα της ημέρας, προγευματίζουν όλοι μαζί και αλληλογνωρίζονται. Οι συνοδοί των ομάδων προγευματίζουν σε άλλο χώρο. Εν συνεχεία, μαθητές (χωρισμένοι στις έξι ομάδες) και συνοδοί – εκπαιδευτικοί πηγαίνουν στον χώρο της ολομέλειας, όπου παίρνουν τις θέσεις των ευρωβουλευτών.

Γίνεται η επίσημη έναρξη των εργασιών του Euroscola, με ένα σύντομο καλωσόρισμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια γενική παρουσίαση του ρόλου του από τους διοικητικούς υπαλλήλους/αξιωματούχους του Σώματος. Ακολούθως, ένας/μια μαθητής/τρια από κάθε χώρα παρουσιάζει το σχολείο του/της και τις θέσεις τους σε θέματα που τους απασχολούν. Ο Στράτος Πολίτης, του 2ου Λυκείου Αλεξανδρούπολής, ήταν ο εκπρόσωπος της ομάδας μας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εμείς, όπως φαίνεται και στο επόμενο βίντεο, αποφασίσαμε να στήσουμε επί σκηνής το άγαλμα της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, κάτι που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθως, τα παιδιά υποβάλλουν στους διοικητικούς λειτουργούς-αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερωτήσεις επί θεμάτων που τους απασχολούν, ζητώντας συνήθως τη θέση της ΕΕ επ? αυτών.

Η πρωινή συνεδρία ολοκληρώνεται με ομαδική φωτογράφηση των παιδιών και ομαδική φωτογράφηση των συνοδών.

Μετά το γεύμα (μαθητές και συνοδοί γευματίζουν σε διαφορετικούς χώρους) τα παιδιά, πάντοτε χωρισμένα σε ομάδες, προετοιμάζουν το θέμα που θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια και μετά από συζήτηση ετοιμάζουν μια έκθεση/ψήφισμα. Για το σκοπό αυτό επιλέγουν ένα μέλος της ομάδας ως Πρόεδρο και ένα άλλο μέλος ως Εισηγητή. Εν συνεχεία, όλες οι ομάδες και οι συνοδοί τους μεταβαίνουν στην ολομέλεια, όπου μετά από μια πολύ σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο της κάθε ομάδας, ο Εισηγητής της ομάδας παρουσιάζει την έκθεση/ψήφισμα της ομάδας του. Ο Εισηγητής απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλουν οι σύνεδροι και ακολουθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία για υιοθέτηση ή απόρριψη του ψηφίσματος.Θέσαμε στην ολομέλεια όσα ζητήματα ανησυχούν τους συμπολίτες μας, η παρουσία μας έγινε αισθητή.

Διαγωνισμός eurogame
Ακολουθεί ο διαγωνισμός eurogame, ο οποίος διεξάγεται ενώπιον των συνέδρων. Την ώρα του μεσημεριανού τα παιδιά παίρνουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικές με την Ε.Ε. σε διαφορετικές γλώσσες των κρατών – μελών της. Σχηματίζουν ομάδες με παιδιά από διαφορετικές χώρες, το συμπληρώνουν, γράφουν τα ονόματά τους και το παραδίδουν. Δύο διοικητικοί υπάλληλοι ανακοινώνουν τα ονόματα των τεσσάρων μελών των τεσσάρων ομάδων που διακρίθηκαν κατά την προκριματική φάση του διαγωνισμού, που διεξήχθη προηγουμένως . Από τα 24 παιδιά της ελληνικής αποστολής, τρία κατάφεραν να περάσουν με τις ομάδες τους στον τελικό. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την ομάδα του Γιάννη Ζαχαράκη, μαθητή της Δράμας.

Ο κάθε μαθητής της ομάδας βραβεύεται με κύπελλο. Η απογευματινή συνεδρία κλείνει με μια συμβολική παρέλαση, μπροστά στα έδρανα των ευρωβουλευτών, των μαθητών/τριών που παρουσίασαν προηγουμένως το σχολείο τους, κυματίζοντας τη σημαία της χώρας τους. Οι εργασίες της ημέρας ολοκληρώνονται με το άκουσμα του Ύμνου της Ευρώπης.
Όλοι οι μαθητές και οι συνοδοί τους παίρνουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek.

Για εμένα, οι όμορφες στιγμές του ταξιδιού δεν σταματούν εκεί, αφού η ξενάγηση στη μαγευτική Petite France, η γαλλική κουζίνα, η βόλτα στο κέντρο του Στρανσβούργου θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου. Αξίζει, τέλος, να σημειώσω ότι τα 24 παιδιά και οι τρεις συνοδοί, δουλέψαμε μαζί, δεθήκαμε, γελάσαμε και θέλω να πιστεύω ότι θα κρατήσουμε επαφή. Είναι μία εμπειρία που συνιστώ σε κάθε μαθητή του Λυκείου μας.”

https://www.youtube.com/watch?v=ao5Jqnu0oTs&feature=youtu.be

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.